Over ons

HEILOO – Ieder mens gaat van tijd tot tijd naar de kapper, zo ook Sinterklaas. Alleen de Sint gaat niet naar een gewone kapper, nee, hij gaat naar ‘de kapper van Sinterklaas’. Deze kapper is gespecialiseerd in het onduleren van het haar, de baard en de snor van de Goedheiligman.

Deze Over ons pagina verteld over Mark Aaij, woonachtig in Heiloo en kapper van Sinterklaas. Dat doet hij nu zo’n 12 jaar. Met een speciale techniek, die onduleren wordt genoemd, krult hij haarwerken voor onder andere de Sint van Heiloo en Castricum. Maar ook verzorgt Mark de haarwerken voor de Club van Sinterklaas. Kort gezegd; hij verzorgt in totaal voor meer dan 100 Sinterklazen in Nederland de haarwerken. Met een speciale tang brengt hij de welbekende golfvormen aan in de haarwerken.

Het begin
Achttien jaar geleden organiseerde Mark op zijn werk het Sinterklaasfeest ( met de stoomtram naar de Pakjesboot). Eigenlijk vond hij dat de Sint die daar zou komen op Bram van der Vlugt moest lijken, want dat is en was de echte Sint in de ogen van Mark. De haarwerken moesten mooi in de krul staan, net als bij de echte tv Sint. De haarwerken kocht Mark bij Luck Heuckeroth, eigenaar van sinterklaashaar.nl
Op een zeker moment weet hij het geheim (met tips van Luck) ‘hoe krul je de baard van Sinterklaas’ te ontrafelen. En na anderhalf jaar 1 keer per week geoefend te hebben lukte het Mark een baard te onduleren. De baard, het haar, de wenkbrauwen en de snor maakt Mark voor de vele hulpsinterklazen in Nederland. De haarwerken worden met de hand vervaardigd van het haar van de staart van een Jak (rundersoort).

Van staf naar haarwerk
Ik tref Mark in zijn atelier achter zijn huis. De inrichting doet denken aan een barbierszaak. Aan de wand hangt een foto van Mark zijn eigen stoomboot en boven de spiegel ligt de eerste kopie van de staf die jaren gebruikt is door Bram van der Vlugt. “Die mocht ik van Bram zelf namaken, aldus een trotse Mark. Zelf heb ik jaren geleden ook voor vele Sinterklazen een staf gemaakt,” aldus een trotse Mark.

Begin mei begint hij al met het maken of bijwerken van de eerste haarwerken. De toekomstige drager ontvangt hij altijd in zijn atelier want ieder haarwerk wordt op maat gemaakt. “Ik kijk altijd naar de vorm en de omvang van het gezicht. Een baard moet niet te lang zijn. Maar ook het haar moet goed vallen. Wenkbrauwen moeten niet te groot of te klein zijn. Ik kijk altijd naar de vorm van iemands eigen wenkbrauwen.

Mark maakt de haarwerken naast zijn werkzaamheden bij de stoomtram. “Ik werk 4 dagen per week bij de stoomtram en 1 dag en de avonduren aan de baarden”. Soms zit ik met een scheef oog naar de televisie te kijken terwijl ik een haarwerk zit te knopen.”

Tot slot wil Mark nog zijn buurtjes bedanken voor het aannemen van alle dozen die per post komen. “Dit zijn er echt veel en ik ben iedereen heel dankbaar voor het aannemen daarvan.”

over ons

Tekst: Yvonne van Stiphout


Lees ook ons blog! https://www.sinterklaaskrullen.nl/blog/

Door Steunpunt Almere in opdracht
RSS
Follow by Email